Dzisiaj moja ulubiona pieczona dynia, pikantna, aromatyczna, maślana, opływająca smakowym olejem wspaniale łączy się sypką kaszą jaglaną. Przepis na pieczoną dynię z kaszą jaglaną pokazuję wam z wielką przyjemnością. Tak przygotowana pieczoną dynię można podać z kluskami, kaszką kuskus, bulgurem lub kaszą jaglaną itd. Tak jak lubicie najbardziej.
Co ciekawe, tak właśnie pieczoną i podaną dynię lubi nawet moje dziecko, co nie jest regułą, bo jednak dania pikantne najczęściej zarezerwowane są dla osób dorosłych. I to nie, dlatego, że nie pozwalam, ale dlatego, że takie są preferencje smakowe dziecka.
Sezon na dynię jest w pełni, możecie kupić w sklepach, co najmniej kilka jej gatunków. Ja jednak najczęściej wybieram dynię Hokkaido, która ma tyle miękką skórkę, że nie trzeba jej obierać. Wystarczy umyć dynię, przekroić, wyjąć pestki i podzielić na części do pieczenia.