Mąka gryczana biała – powstaje poprzez zmielenie ziaren kaszy gryczanej białej. Posiada niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika przez co jest popularna wśród osób na diecie. Znajduje szerokie zastosowanie przy wypiekach, naleśnikach oraz przy produkcji makaronu.

Mąka gryczana ciemna ( palona) – powstaje z przemiału kaszy gryczanej palonej. Podobnie jak mąka gryczana biała znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Podobnie jak kasza gryczana ma charakterystyczny, wyrazisty smak.

Mąka jaglana – pozyskiwana z przemiału kaszy jaglanej. Jest jedną z najzdrowszych mąk – często wykorzystywana w diecie oczyszczającej. Posiada charakterystyczny smak, który rewelacyjnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi.

Mąka orkiszowa biała – powstaje z przemiału obłuszczonego ziarna orkiszu. Jest doskonałym zamiennikiem dla mąki pszennej. Polecana szczególnie osobom przemęczonym – wzmacnia i poprawia wydolność organizmu.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista – powstaje z pełnego przemiału pszenicy orkisz. Ma charakterystyczny orzechowy smak. Wykorzystywana w piekarnictwie – pieczywo zawiera duże ilości błonnika pokarmowego.

Mąka z ciecierzycy – pozyskiwana z przemiału ziaren cieciorki zwanej inaczej włoskim grochem. Zaletą tej mąki jest jej wszechstronne zastosowanie – można ją użyć do pieczenia, zagęszczania sosów i zup, jako zamiennik bułki tartej. Cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy kuchni orientalnej.