Oferta

„Polacy byli wielkimi amatorami i znawcami kasz. Również i te kaszane tradycje sięgają w głąb wieków. O znaczeniu obrzędowym kasz w dawnej kuchni słowiańskiej można by pisać wiele i barwnie. Karmienie młodych kaszą oznaczało zaręczyny, zaś babska kasza – swaty (…) Gospodynie polskie już przed wiekami znały wiele sposobów podawania kasz. Gotowano z nich zawiesiste, pożywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano prażono w piecu, kraszono słoniną, masłem, olejem i serem (…). Zamiłowanie Polaków do kasz utrwaliło staropolskie przysłowie mówiące, iż Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”

(M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Warszawa 1986, s. 22)

Kasza jaglana

 Kasza jaglana – zwana królową kasz – pozyskiwana z obłuszczonego ziarna prosa, uznawana za jedną z najzdrowszych. Jest stosowana w dietach odkwaszających organizm. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, polecana jest dla osób mających problemy z wątrobą oraz trzustką. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny, leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. W…

Kasza gryczana niepalona

Kasza gryczana niepalona zwana białą – jedna z odmian kasz gryczanych. Jest pozyskiwane z ziaren gryki, które nie podlegają obróbce termicznej. Zawiera wiele wartości odżywczych, w szczególności błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasz metabolizm. W ostatnim czasie stała się bardzo popularna, możemy ją łączyć zarówno z mięsem, rybami czy też w daniach słodkich – np. z owocami lub bakaliami.

Kasza gryczana prażona

Kasza gryczana prażona – powstaje z ziaren gryki, które są wypalane w piecach. Jedna z najpopularniejszych kasz, szczególnie na terenie Wschodniej Polski, która zwana jest ” Zagłębiem Kaszowym”. Ma wyrazisty, charakterystyczny smak. Wyjątkowo pasuje do dań mięsnych, sosów oraz jako farsz do pierogów oraz przy produkcji kaszanki. Jest szczególnie doceniana przez osoby będące na diecie oraz sportowców – zawiera wiele  witamin…

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna – jak sama nazwa wskazuje jest pozyskiwana z ziaren jęczmienia. Cechuje się wysoką zawartością błonnika, witaminy K oraz wapnia. Zawiera gluten, o czym powinny pamiętać osoby mające problem z jego nietolerancją. W naszej ofercie znajdą Państwo następujące rodzaje kaszy jęczmiennej: – pęczak – całe ziarno jęczmienia pozbawione łuski – kasza jęczmienna średnia i gruba – całe ziarno, poddane…

Mąki gryczane

Mąka gryczana biała – powstaje poprzez zmielenie ziaren kaszy gryczanej białej. Posiada niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika przez co jest popularna wśród osób na diecie. Znajduje szerokie zastosowanie przy wypiekach, naleśnikach oraz przy produkcji makaronu. Mąka gryczana ciemna ( palona) – powstaje z przemiału kaszy gryczanej palonej. Podobnie jak mąka gryczana biała znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni.…

Mąka jaglana

Mąka jaglana – pozyskiwana z przemiału kaszy jaglanej. Jest jedną z najzdrowszych mąk – często wykorzystywana w diecie oczyszczającej. Posiada charakterystyczny smak, który rewelacyjnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi.

Płatki

W naszej ofercie znajdą Państwo także różnego rodzaju płatki, które w połączeniu z jogurtem, mlekiem czy też miodem lub owocami są doskonałą propozycją na pożywne i smaczne śniadanie. Poniżej przedstawiamy asortyment, dzięki któremu będą mogli Państwo samodzielnie stworzyć swoje ulubione musli: Płatki jaglane Płatki ryżowe Płatki owsiane Płatki kukurydziane

groch
Groch połówka

Groch łuszczony –zawiera dużą ilość błonnika oraz białka. Jest jedną z najbardziej popularnych roślin strączkowych, którą chętnie wykorzystujemy w polskiej kuchni, szczególnie w okresie zimowym i świątecznym, kiedy to przygotowujemy groch z kapustą czy też tradycyjną grochówkę. W ostatnim czasie jest także coraz częściej wykorzystywany w mniej konwencjonalny sposób – do produkcji wegańskich pasztetów, wypieków oraz past. Groch jest bardzo…