cezetpol@wp.pl

725 100 330

Super User
Odsłony: 45

Kasza Gryczana


Kaszę gryczaną wytwarza się z gryki czyli potocznie zwanej tatarki. Kasza gryczana zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.

Gryka zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Pochodzi z rodziny rdestowatych. Ma białe lub różowe kwiaty zebrane w wiechy, liście są trójkątne, sercowate lub prawie strzałkowate, a owoc jak orzeszek.

Grykę uprawia się od ponad czterech tysięcy lat. Najpierw uprawiana była na północy Indii, dalej w Chinach, Japonii, Azji Środkowej. Na początku pierwszego tysiąclecia przed naszą erą dotarła przez Iran na Zakaukazie, w Polsce jak również na lubelszczyźnie pojawiła się dopiero w piętnastym wieku. Od tamtej pory stała się wręcz tradycyjną potrawą na polskich stołach. Dodajmy, że lubelszczyzna była polskim pionierem w produkcji kaszy gryczanej.

Kategoria: